LOGOGlobal top100 badge

images/panorama/pan1_4.jpg
images/panorama/pan1_6.jpg
images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_3.jpg

Екологічний туризм, головним принципом якого є охорона навколишнього середовища, є одним з ключових компонентів сталого розвитку Карпатського регіону. Туризм та довкілля дуже тісно пов’язані між собою, оскільки туризм повноцінно функціонує лише в умовах чистого природного середовища. Крім того, велика кількість відвідувачів, подорожуючи туристичними маршрутами, прагне насолодитися саме дикою природою.

     Попит на екологічний туризм в Європі, а особливо відвідування національних парків, є доволі високим уже тривалий час. Таким чином, налагодження міжнародного співробітництва у даній галузі є надзвичайно важливим для збереження природних ресурсів Українських Карпат та ефективного природокористування. На даному етапі міжнародними партнерами Карпатського НПП є Європейське товариство дикої природи та Корпус Миру США в Україні.

Варто відзначити, що Європейське товариство дикої природи (http://wilderness-society.org/) є єдиною загальноєвропейською екологічною неприбутковою організацією захисту дикої природи. Карпатський НПП як природоохоронна, рекреаційна, культурно-освітня та науково-дослідна установа, а також дуже популярна серед відвідувачів туристична дестинація викликає зацікавленість у партнерів як територія, де необхідно зберігати дику природу.

Експерти Товариства вже провели попередню оцінку у Парку щодо відповідності частини його території Європейському стандарту якості дикої природи. Наразі проводиться підготовка до проведення повної оцінки та наданні рекомендацій щодо стратегічого планування управління Парком. Іншим напрямом співробітництва є сталий розвиток через розвиток екологічного туризму в регіоні, а саме:

-         навчання по зміні клімату та еколого-просвітницька робота з відвідувачами;

-         навчання з дикої природи;

-         зелена інфраструктура та сталий транспорт;

-         менеджмент сталого туризму.

Предметом зацікавленості у даному напрямі є «Еколого-пізнавальна стежка «На водоспад Гук». Водоспад Гук, що є основною туристичною атракцією стежки, був створений внаслідок повені, а повінь є наслідком зміни клімату і тому є цікавим об`єктом і для навчальних цілей. Крім того, інтерес у партнерів викликає Говерлянське ПНДВ, оскільки дане відділення має багато цікавих рекреаційних та природних об’єктів, серед яких найціннішим та найпопулярнішим є гора Говерла, а також багате біологічне різноманіття.

Співпраця Карпатського НПП та Корпусу Миру США в Україні відбувається в рамках проекту «Розвиток громад». Туризм є одним з головних джерел доходів місцевих мешканців. Збереження природних ресурсів є пріоритетним завданням Карпатського НПП як природоохоронної організації. Таким чином, розвиток екологічного туризму спільно з ефективним природокористуванням є запорукою розвитку та процвітання місцевої громади.


Міжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризмуМіжнародне співробітництво з розвитку екотуризму