LOGOGlobal top100 badge

images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_5.jpg
images/panorama/pan1_6.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_4.jpg

З давніх-давен дотепер неймовірної краси природні ландшафти Карпатського національного природного парку, що є унікальним храмом природи під відкритим небом, ваблять своєю неповторною красою мільйони відвідувачів.

Однією з найпопулярніших туристичних атракцій Парку є водоспад Гук. Водоспад є кінцевою точкою еколого-пізнавальної стежки «На водоспад Гук». Багатство природних ландшафтів, унікальні гірські відслонення, гірські потоки та водоспади, різноманітність флори та фауни милують око відвідувачів вздовж маршруту.

Оскільки дана туристична атракція знаходиться поряд з центральною дорогою Яремче – Рахів та на межі двох населених пунктів – сіл Микуличина та Татарова, розвиток даного маршруту сприятиме сталому розвитку навколишніх сіл, де туризм є одним з головних джерел доходів місцевих жителів.

Беручи до уваги важливість функціонування даного маршруту як для місцевої громади так і для Парку, у серпні – грудні 2016 року на даній території впроваджувався проект «Врятуймо еколого-пізнавальну стежку «На водоспад Гук»». Проект вдалося успішно реалізувати завдяки спільній співпраці Карпатського національного природного парку та громадської екологічної організації «Еко-плай» та за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та сприяння Корпусу Миру США в Україні. Головна мета проекту – збільшення спроможності місцевої громади сприяти сталому розвитку своїх населених пунктів та ефективному використанню природних ресурсів шляхом залучення їх до волонтерства через участь у заходах з покращення інфраструктури маршруту.

Протягом серпня та вересня були проведені чотири волонтерські акції, під час яких спільними зусиллями місцевої громади, працівників Женецького ПНДВ та відділу рекреації Карпатського НПП були здійснені наступні роботи з покращення благоустрою даної стежки: прибирання маршруту та річки Женець, облаштування джерела, облаштування верхньої стежки до водоспаду, встановлення перехідного мостика, смітників, розчистка скали від моху та глини, а також встановлення габіонних сіток для запобігання зсуву грунту. Дані акції мають на меті не лише впорядкувати та зберегти природну красу стежки, але й підвищити спроможність громадян брати активну участь у житті громади та сталому розвитку своїх населених пунктів. Завершальним заходом проекту є дводенний тренінг для громадських активістів на тему «Менеджмент волонтерської діяльності та фандрайзінг».

Карпатський національний природний парк співпрацює з Корпусом Миру США в Україні в рамках проекту «Розвиток громад». Дана співпраця передбачає сприяння та допомогу у промоції та розвитку екологічного туризму на території Парку. Головним пріоритетом співпраці є збереження та стале використання цінних природних комплексів та об’єктів, а також налагодження більш тісних взаємозв’язків між туристичним бізнесом, місцевою владою, громадою та Карпатським парком.

Екологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіонуЕкологічний туризм – передумова сталого розвитку регіону