LOGOGlobal top100 badge

images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_5.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_3.jpg
images/panorama/pan1_4.jpg

В рамках ознайомлення з імпленментацією проекту "Зупинимо зміну клімату, навчаючи молодь" 16 лютого Посольство Австралії в Україні на чолі з Тимчасовим повіреним у справах паном Брюсом Едвардсом відвідало Карпатський національний природний парк. 

Посольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало Яремчанщину

Під час візиту відбулася зустріч представників Посольства з ГЕО "Еко-плай", яка стала одним з переможців на отримання гранту Програми Прямої Допомоги Уряду Австралії на 2016-17 роки. До зустрічі також долучилися партнери грантоотримувача ‒ працівники Карпатського національного природного парку та Європейського товариства дикої природи. Попередні напрацювання проекту були представлені у формі презентацій.

Гості також відвідали екотуристичний візит-центр Карпатського НПП, де ознайомились з місцевим ландшафтом, відкрили для себе видове різноманіття флори та фауни регіону, а також багатство побуту та традицій гуцулів. Крім того, в рамках візиту відбулося відвідування еколого-пізнавальної стежки "На водоспад Гук", яка зустріла відвідувачів яскравим зимовим колоритом.

Проект «Зупинимо зміну клімату, навчаючи молодь», що фінансується Посольством Австралії в Україні в рамках Програми Прямої Допомоги, розпочато ГЕО «Еко-плай» у грудні 2016 року у співпраці з Європейським товариством дикої природи та Карпатським національним природним парком. Закінчення реалізації проекту заплановано на червень 2017 року.

Головною метою проекту є сприяння сталому розвитку через захист довкілля та  впровадження ефективних еколого-освітніх інструментів, а також популяризація серед дітей проведення вільного часу на свіжому повітрі та збільшення їхньої поінформованості про навколишнє середовищє та зміни клімату.

Сучасні покоління зростають у світі, що змінюється надто швидко. Зміни клімату, які щороку стають все більш відчутними, а також надмірне використання природних ресурсів та значне нагромадження твердих побутових відходів зумовлює необхідність привернення уваги населення до нагальності еколого-просвітницької роботи з молоддю, а також мотивації дітей до збереження природної спадщини під час навчання та протягом відвідування туристичних маршрутів.

В рамках проекту буде виготовлено освітні інформаційні матеріали (тренінговий модуль та навчальний посібник з охорони довкілля, що включатиме також інформацію про сталий розвиток, зміни клімату, національні парки, дику природу, екологічний туризм, важливість сортування твердих побутових відходів та волонтерство). Для школярів молодшого шкільного віку розроблюється настільна гра "Подорож Карпатським Парком".

Еколого-пізнавальна стежка "На водоспад Гук" вже влітку зустрічатиме відвідувачів новими стендами, що впроваджуватимуть концепцію "не залишай слідів" та інформуватимуть відвідувачів про наслідки зміни клімату у Парку. Водоспад Гук є одним з найпопулярніших і визначних місць Парку та кінцевою точка еколого-пізнавальної стежки. Багатство природних ландшафтів, унікальні гірські відслонення, гірські потоки та водоспади, своєрідність флори та фауни милують око відвідувачів вздовж маршруту. Стежка є також гарним прикладом для вивчення впливу глобального потепління на екосистему, адже липнева повінь 2008 року завдала значної шкоди маршруту, та й сам водоспад був утворений внаслідок повені 1969 року.

Тренінг-презентація та екскурсійне відвідування еколого-пізнавальної стежки «На водоспад Гук» є кінцевим заходом проекту.

Важливою для підготовки та реалізації даного проекту є співпраця з Європейським товариством дикої природи, яке має значний досвід роботи у освітніх проектах. Товариство є єдиною загальноєвропейською екологічною неприбутковою організацією захисту дикої природи. Карпатський НПП як природоохоронна, рекреаційна, культурно-освітня та науково-дослідна установа, а також надзвичайно популярне серед відвідувачів туристичне місце викликає зацікавленість Товариства як територія для збереження дикої природи.

Експерти Товариства вже провели попередню оцінку Парку щодо відповідності частини його території Європейському стандарту якості дикої природи. Наразі проводиться підготовка до проведення повної оцінки та надання рекомендацій щодостратегічого планування управління Парком. Іншим напрямом співробітництва Карпатським НПП та Товариства дикої природи є сталий розвиток та розвиток екологічного туризму в регіоні, а саме:

-                     навчання зі змін клімату та еколого-просвітницька робота з відвідувачами;

-                     інформування про дику природу;

-                     зелена інфраструктура та сталий транспорт;

-                     менеджмент сталого туризму.

Варто відзначити, що екологічний туризм, головним принципом якого є охорона навколишнього середовища, є одним з ключових компонентів сталого розвитку Карпатського регіону. Туризм та захист довкілля тісно пов’язані між собою, оскільки туризм може повноцінно функціонувати лише в умовах чистого природного середовища. Завдяки наданому гранту Програми Прямої Допомоги Посольства Австралії в Україні на 2016-17 роки буде втілено ініціативу ГЕО "Еко-плай", направлену на впровадження ефективних методів екологічного виховання та підвищення рівня екологічної свідомості молоді, яка збереже красу природних комплексів та ландшафтів для майбутніх поколінь.

 

Посольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало ЯремчанщинуПосольство Австралії в Україні відвідало Яремчанщину