LOGOGlobal top100 badge

images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_4.jpg
images/panorama/pan1_6.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_5.jpg

Вода об’єднує все: від джерела до моря, і через нескінченний цикл кругообігу вона об’єднує усі куточки планети Земля. Водно-болотні угіддя займають ключові позиції у цьому взаємозв’язку.

Традиційно 2 лютого екологічна громадськість відзначає Всесвітній день водно-болотних угідь.

На території Карпатського національного природного парку є дві території, що включені Секретаріатом Рамсарської конвенції до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення. Це – верхів’я ріки Прут (площа 4935,44 га) та верхів’я ріки Погорілець (площа 1624,55 га).

29 серпня 2019 року об 11:00 у приміщенні Міністерства екології та природних ресурсів України (Орхуський центр) під час засідання Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України відбулося офіційне вручення сертифікатів водно-болотних угідь міжнародного значення представникам установ ПЗФ та облдержадміністрацій.

Водно-болотне угіддя «Витоки р. Прут»

Територія представляє собою сукупність торф’яних боліт, озер, струмків, водотоків, прибережних зон та багатовікових лісів у гірському масиві Чорногора Українських Карпат. Об’єкт діє як регулятор повені і як резервуар з прісною водою, забезпечуючи водними ресурсами понад 5000 людей. Він забезпечує середовище існування для 35 видів, що знаходяться під загрозою зникнення на національному рівні (з них 23 – у глобальному плані). Більше половини всіх видів, які зустрічаються в Карпатах України, можна знайти на цій території, що робить його репрезентативним місцем біорізноманіття. Різні водно-болотні ареали дають притулок для кількох видів земноводних під час періоду їх розмноження та вирощування потомства. 

Водно-болотне угіддя «Витоки р. Погорілець»

Даний об’єкт складається з мережі потоків, струмків, боліт та озер у верхньому басейні річки Погорілець (притока р. Чорний Черемош, басейн р. Прут). У межах території виявлено 500 видів судинних рослин та 90 видів хребетних. Багато з них занесені до зникаючих видів Червоних списків на національному та глобальному рівнях, а велика кількість є ендемічними для біогеографічного регіону Східних Карпат. Дане водно-болотне угіддя є особливо важливим для існування норки Європейської та діє як великий резервуар під час сильних дощів або періодів танення снігу, знижуючи ризик катастрофічних повеней вниз за течією. Це також є цінним джерелом питної води для принаймні 1000 жителів регіону. 

На обох водно-болотних угіддях облаштовано екологічні та еколого-пізнавальні стежки з ботанічною, зоологічною та ландшафтною тематикою, що робить їх дуже популярними серед туристів, тому окремі ділянки знаходяться під загрозою антропогенного впливу.

Оскільки водно-болотні угіддя знаходяться у межах національного природного парку – на територіях діє правовий захист та круглорічно проводяться наукові дослідження, що забезпечує контроль за використанням природних ресурсів, ефективну розробку і впровадження природоохоронних заходів.

03 лютого працівники еколого-освітнього відділу Парку провели екологічні заняття для вихованців санаторію «Сніжинка». Це – тільки початок цілого ряду просвітницьких заходів, що плануються для молоді.

 

 

2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь2 лютого 2020 року – Всесвітній день водно-болотних угідь