LOGOGlobal top100 badge

images/panorama/pan1_5.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_3.jpg
images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_6.jpg

Цей день покликаний нагадати людям про основу їхнього існування і виживання – флору і фауну. Дику фауну і флору, яку винищують кулями браконьери в африканських саваннах та карпатських горах,  навесні виривають з корінням «порядні» громадяни, а влітку вони ж винищують цілі популяції рідкісних лікарських рослин, не залишаючи їм права на відтворення потомства. Цей День – спроба нагададати туристам, які люблять відпочивати на лоні дикої природи, що залишене ними сміття в лісі може стати причиною загибелі  тварин: металева бляшанка чи скло можуть поранити, а згризені тваринами пластикові пакети і пляшки не перетравлюються.

Дата збігається з датою прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (СІТЕС) в 1973 році, яка відіграє важливу роль у регулюванні міжнародної торгівлі зникаючими видами. В КНПП під дію цієї конвенції потрапляє підсніжник білосніжний, 27 видів птахів та 5 ссавців: видра річкова, кіт лісовий, рись, ведмідь бурий, вовк.

Карпатський національний природний парк цього року 3-го березня  вдруге відзначив  День дикої природи різними заходами, щоб в межах своєї території  підвищити інформованість про отримувану людиною користь від занять природоохоронною діяльністю.

В рамках відзначення Дня дикої природи на початку березня було проведено ряд екскурсій на тему «Первоцвіти Карпатського НПП» для рекреантів різних вікових груп. Виготовлено та розповсюджено інформаційні листівки щодо охорони та збереження первоцвітів в місті Яремче та навколишніх селах. А на територіях природоохоронних науково-дослідних відділень було проведено навчання з працівники служби державної охорони щодо питань збереження дикої природи, а пізніше відбувся польовий майстер-клас працівників лісової охорони парку з учнями старших класів: «Представники дикої фауни Карпат: визначення в польових умовах за слідами на снігу».

На території Яремчанського ПОНДВ проведена традиційна «Жива презентація» у «Лісовому класі» щодо ролі представників дикої фауни та флори в питанні виживання людства. В еко-візит центрі Карпатського НПП відвідувачі мали змогу взяти участь у відкритому екологічному уроці «Дикі тварини та рослини Карпат». В головному офісі парку демонструвалася тематична фотовиставка «Дика природа через об’єктив фотоапарата» (учасники – школярі та ентузіасти-екологи).

Відзначення міжнародного Дня дикої природи покликане сприяти приверненю уваги до цінності кожного представника дикої природи та розумінню кожною людиною своєї особливої ролі в збереженні самої суті життя на планеті. 

 

 

Відзначення 3 березня Всесвітнього Дня дикої природиВідзначення 3 березня Всесвітнього Дня дикої природиВідзначення 3 березня Всесвітнього Дня дикої природиВідзначення 3 березня Всесвітнього Дня дикої природи