LOGO

images/panorama/pan1_6.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_3.jpg
images/panorama/pan1_5.jpg

 

4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин.

Ця дата пов’язана з іменем Франциска Ассізького. Він є засновником чернецького ордену, заступником та покровителем «братів наших менших» - тварин та птахів, а також навколишнього середовища. Згідно легенд, що дійшли до нашого часу, Франциск Ассізький володів неймовірною здатністю вступати в тісний контакт із тваринами, які не тільки не завдавали йому шкоди, а й слухалися та захищали його. Він повсякчас просив віруючих не причиняти тваринам болю та виступати в їх захист. Саме Франциску приписують розвиток такого вчення, як екологічна етика, що вивчає внутрішні цінності дикої природи і бережливе ставлення до всього живого. З тих часів і до сьогодні день смерті святого Франциска святкують як День захисту тварин.

В Україні цей день відзначається з 2000 року. У цей день проводяться численні мітинги, акції, що покликані виховати у дітей та дорослого покоління бережливе та відповідальне ставлення до братів наших менших.

З турботою про пернатих друзів

Важливою умовою збереження птахів є підгодівля пернатих у зимовий період. Вміло організована підгодівля сприяє не лише виживанню птахів, а також подальшому їх закріпленню на гніздових ділянках.

В лютому  цього року з ініціативи Карпатського національного природного парку проводився конкурс «Годівничка для синички», в якому взяли участь вихованці трьох дошкільних закладів («Смерічка» с. Яблуниця, «Лісова казка» с. Ворохта, «Гірський струмочок» м. Яремче) та учні молодших класів загальноосвітніх шкіл Яремчанського МВО. Дитячі роботи були виготовлені з різних матеріалів (вторинної сировини – пластикових пляшок, картону, мотузок, відходів деревини тощо), різноманітних форм та розмірів.

Підсумком цього конкурсу стала екологічна акція «Допоможемо пернатим друзям», що пройшла на початку жовтня та приурочена Всесвітньому дню захисту тварин. В ході акції працівники відділу пропаганди екологічної освіти Карпатського НПП разом з дошкільнятами та учнями початкових класів Яремчанської ЗОШ №1 розвішували годівнички на території дитячого садка «Гірський струмочок» в м. Яремче, проводили бесіди щодо охорони та збереження пташиного населення, бережливого ставлення до природи та її багатств. Діти з увагою і цікавістю брали участь у вікторині «Впізнай пташку», а також власноруч наповнювали годівнички зерном для пташок. Адже це тільки для нас, людей, птахи взимку – радість. А для птахів це найважчий період, бо найбільша небезпека для тендітної пташки взимку – голод. Сита пташина не замерзне навіть у люті морози: її зігріє внутрішнє тепло, яке виникне завдяки крихтам хліба з людських рук.

Приємно, що до організації та проведення заходу долучилися також і самі діти разом із своїми наставниками. Змістовним і  повчальним був виступ учнів 3-б класу, який підготувала класний керівник Мартинюк Галина Дмитрівна. Щирими проханнями до своїх ровесників прозвучали слова дітей про необхідність піклування про птахів. Вчитель 1-б класу Сіщук Христина Михайлівна організувала для свого класу екскурсію до екотуристичного візит-ценру Карпатського НПП, де школярі послухали пізнавальну розповідь про територію парку, переглянули презентацію про птахів та взяли участь у вікторині. На завершення заходу працівники парку почастували дітей солодкими ласощами та роздали для кожного класу літературу, що допомагатиме педагогам у вихованні екологічної свідомості учнів. 

Подібні заходи проводитимуться також і в інших освітніх закладах Яремчанщини, на території яких будуть розвішені годівнички, а також біля установи Карпатського НПП.

Годівнички, змайстровані дітьми спільно з вихователями, вчителями та батьками, прикрасили території дошкільних та навчальних закладів, що дозволить дітям спостерігати за птахами щодня, годувати їх, проявляти турботу. Не забуваймо про пернатих друзів і ми. Адже кожен може власноруч виготовити нескладну годівничку і встановити біля своєї оселі, щоб допомогти пернатим друзям перезимувати зиму і радісним щебетом зустріти весну.

Наталія Гнатюк, інженер відділу пропаганди екологічної освіти

 Карпатського національного природного парку

 

4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин