LOGO

images/panorama/pan1_4.jpg
images/panorama/pan1_6.jpg
images/panorama/pan1_3.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_5.jpg

 

Природне довкілля є дорогоцінним даром Творця людині. Це необхідне середовище нашого життя. Тому дбайливе ставлення до природи є найголовнішою вимогою сучасного світу. Життя лісу напряму пов’язане із життям людини. Зменшення лісів спричинює порушення балансу в біосфері, бо вилучається із екосистеми один з основних елементів природи, і першою, хто страждає від цього є людина, яка теж є частиною біосфери.

17 вересня на базі природного заповідника «Горгани» відбувся тренінг «Внесок людини в охорону лісу», присвячений Дню працівника лісу.

Тематика тренінгу є дуже актуальною на даний час, адже ліси залишаються  в центрі уваги  екологів та природолюбів, адже саме їх називають «зеленими легенями» планети і відіграють чи не найважливішу роль у збереженні біорізноманіття. Не можна переоцінити і значення, яке відіграє лісове господарство для економіки держави та чинник величезного позитивного природного і екологічного впливу на навколишнє середовище. 

В роботі тренінгу взяли участь представники інформаційно-методичного центру відділу освіти Надвірнянської РДА та Надвірнянського районного еколого-натуралістичного центру для дітей та юнацтва. Працівники Карпатського НПП:  Киселюк О.І., Корчемлюк М. В. та Гнатюк Н. М. також активно долучилися до проведення заходу.

Заступник директора з наукової роботи Олександр Киселюк розповів про аспекти збереження старовікових лісів у Карпатському регіоні, а Наталія Гнатюк поділилася досвідом проведення природоохоронних заходів, застосування нових форм та методів екологічної освіти в КНПП, що спрямовані на формування екологічної свідомості дітей та молоді, бережливого ставлення до довкілля.

Марта Корчемлюк коротко представила проект «Збереження Карпатських пралісів», що розпочався в березні 2014 року, та впроваджується Українським товариством охорони птахів у партнерстві та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства – міжнародної природоохоронної організації (Німеччина).

Власне напередодні професійного свята працівників лісової галузі, важливим є ще раз донести до громадськості важливість збереження старовікових лісів та пралісів в Українських Карпатах як важливих первозданних і природних біотопів.

Тренер занять Андрій Вірста, вчитель біології та хімії Пнівської ЗОШ, цікаво провів навчання, де на практиці ознайомив з методикою організації екологічного заходу з дітьми.

Цікавими завданнями тренінгу були: створення екологічного колажу з підручних матеріалів, відтворення картини з опису слухачів, де всі учасники мали змогу проявити творчість і оригінальність. Також господарі заходу, працівники природного заповідника «Горгани», показали короткометражний фільм «І на каміннях ростуть дерева».

На завершення роботи тренінгу учасники підвели підсумки навчання, обговорили можливості використання набутих знань в роботі з дітьми та висловили свої враження від почутого.

Особлива подяка прозвучала для організаторів заходу Василя Кисляка, директора ПЗ «Горгани» та Людмили Кравчук, завідувач сектору екологічної освіти.

 Учасників тренінгу об’єднала єдина думка, що турбота та збереження лісу як природного національного скарбу – наш спільний обов’язок, всіх, хто не байдужий до проблем лісового господарства, хто своєю працею і турботою сприяє його збереженню та примноженню, хто просто любить, береже і рятує ліс. 

 

Відзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісуВідзначаючи День працівника лісу