LOGOGlobal top100 badge

images/panorama/pan1_6.jpg
images/panorama/pan1_5.jpg
images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_4.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg

Нещодавно з фотовиставкою «Українські дерев’яні церкви Карпат» до Яремча завітав Жан-П’єр Дюран (Антіб, Франція) ⃰. В минулому моряк за професією та покликом душі, він останні 15 років захопився дерев’яними церквами. За цей час автор побував у Словаччині, Польші, Румунії та Україні, де відкрив для себе красу деревяних церков. Ця любов до української храмової архітектури знайшла своє вираження у світлинах, які фотограф оформив власноруч виготовленими паспарту та рамами. Сам Жан-Пєр говорить, що це захоплення фотографією для нього є початоком нового життя. Серед чисельних фотознимків, представлених на виставці, можна побачити і церкви Яремчанщини.

Перед презентацією в музеї екології та етнографії Карпатського краю в Яремчі виставка експонувалася в Івано-Франківському краєзнавчому музеї та Українському Католицькому Університеті у Львові. В листопаді вона відкриється в замку Радомишля на Житомирщині, а у 2017 запрошена до Музею літератури у Києві.

Під час роботи фотовиставки виникла думка про мандрівку Гуцульщиною сакральною, та, зокрема, віддаленими селами Верховинщини. Наступного дня ми вирушили в дорогу по маршруту Бистрець – Дземброня –  Зелене – Шибене.

Немає ані слів, ані барв, ані звуків, щоб передати всю красу чарівної природи Карпат: зелених гірських вершин, високих квітучих полонин, дзвінких сріблястих потоків! На фоні цих карпатських краєвидів розкидані мальовничі гуцульські села, а серед них, немов стражі, височать дерев’яні храми, які ввібрали в себе правікову історію та споконвічне прагнення  людини до Бога…

Та все-таки найвищий витвір Творця та найбільше багатство краю – це люди. А на Гуцульщині вони дуже гостинні! Всюди, де ми побували, гуцули зустрічали нас дуже радо, охоче розповідали про історію місцевих храмів, ділилися своїми спогадами та переживаннями за долю України.

 Особливо хочеться подякувати господарям цієї території, яка є частиною Карпатського національного природного парку: начальнику Чорногірського ПНДВ –Володимиру Демидюку; заступнику начальника Високогірного ПНДВ – Богдану Драгомирецькому та заступнику начальника  Бистрецького ПНДВ – Василю Фіткалюку, які посприяли в організації цієї мандрівки. Поїздка не була б такою приємною і змістовною, якби не супровід чудового перекладача, наукового працівника музею екології та етнографії Карпатського краю Галини Баштаненко.

 Фотознимки та інформаційні матеріали, зібрані під час поїздки, стануть цінним матеріалом для дослідження та популяризації народної сакральної архітектури на території КНПП.

Такі мандрівки залишаються в памяті незабутніми спогадами, а краса гір, переплетена з красою храмів, назавжди знаходить своє місце в серці кожного, хто хоча би раз відчув її дотик.

 

⃰Жан-Пьєр Дюран народився 1941 року у невеличкому містечку Понтонкс-сюр-Адур, що знаходиться на кордоні між Гасконью та Країною Басків.

 

Наталія Гнатюк, с.н.с. лісівничо-ботанічної лабораторії,етнолог

Мандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральноюМандрівка Гуцульщиною сакральною