LOGOGlobal top100 badge

images/panorama/pan1_6.jpg
images/panorama/pan1_1.jpg
images/panorama/pan1_2.jpg
images/panorama/pan1_3.jpg
images/panorama/pan1_4.jpg

 


7 липня Указом Президента України від 18 серпня 2009    № 629 визначено днем професійного свята працівників природно-заповідної справи.

 

Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого за легендою має чарівні властивості. Цього року символом обрано Гронянку півмісяцеву або ключ-траву (Botrychium lunaria (L.) Sw.). За легендою саме ця папороть квітне чарівною квіткою, яка дарує здатність бачити невидиме і знати непізнане. Колись цей вид широко зростав у світлих лісах і на узліссях Полісся, Лісостепу, Гірського Криму і Карпат.

 

Тепер рослина дуже рідкісна. Належить вона до родини Вужачкових - Ophioglossaceae (incl.Botrychiaceae). Гронянка півмісяцева – багаторічна рослина заввишки 5—30 см, із коротким кореневищем, соковитими коренями й одним листком, розділеним на половині висоти на спороносну й стерильну частини. Стерильна частина листка периста, з цілісними півмісяцевими або ромбічними без помітної середньої жилки частками, спороносна – дво-трипериста, на довгому черешку. Спорангії вільні, розміщені у два ряди. Після дозрівання і висипання спор листок гине. Спороносить у першій половині літа.

 

Гронянка, як і інші види деревовидних папоротей, цікава тим, що наближає нас до таємниць народження й розвитку життя на землі. До того ж має декоративну цінність і лікарську: в народній медицині з допомогою гронянки півмісяцевої заживлювали рани. Чому ж її називають гронянкою? На гроно, або китицю, скидається спороносна частина листка. Родова латинська назва botrychium похідна від слова botrus, що в перекладі на українську мову означає китиця.

 

Гронянка півмісяцева – це ще одна ниточка, яка послужить нам ключ-травою до ще нерозгаданих таємниць природи. Адже вона, як і кожна рослина, незамінна ланка в кругооббігу життя, а значить, і в процесі пізнання світу.

 


Дорогі колеги!

 

Щиро вітаємо Вас з професійним святом – Днем працівника природно-заповідної справи. Вітаємо кожного природоохоронця, хто докладає щоденних зусиль до збереження оточуючого світу, всіх, хто присвячує своє життя збереженню природи.

 

Бажаємо сил, енергії та натхнення в щоденній справі охорони навколишнього природного середовища та збереження біоландшафтного різноманіття, підвищення рівня екологічної освіти та культури населення.

 

Зі святом, шановні колеги!